Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

Dereń jadalny Cornus mas odm. krajowa /C3

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
15,00 zł

Leczniczy

Dereń jadalny

Cornus mas 

Roślina dająca jadalne, lecznicze owoce.

Można prowadzić ją w formie krzewu lub małego drzewka.

 Dorasta do 2-3m wysokości.

Na przedwiośniu, zanim inne rośliny pokryją się zielenią i zakwitną, dereń obsypany jest drobnymi, żółtymi kwiatkami.

 Drzewka derenia mają wyjątkowo ładny pokrój, a że są niewielkie, nadają się na działkowe żywopłoty nieformowane lub osłony przeciwwietrzne.

 Oryginalnie ułożone liście - przebarwiają się jesienią na żółto i czerwono.

W okresie dojrzewania owoców, gdy pomiędzy liśćmi widoczne są błyszczące owoce o głębokiej czerwieni, roślina wygląda szczególnie atrakcyjnie.

 Owoce używane są do domowego wyrobu wybornych nalewek, konfitur i marynat. W pełni dojrzałe owoce, mogą być używane jako komponent sałatek lub do dekoracji potraw.

Przepis na ''fałszywe oliwki'':

Owoce derenia jadalnego czyścimy z liści i ogonków. Na sok lub nalewkę oddzielamy dojrzałe, czerwone owoce, zaś do kiszenia pozostawiamy zielone. Owoce kisi się tak samo jak prawdziwe oliwki czy ogórki. Proponowana proporcja solanki to 9:1.

Solanka: 10 dag soli (4-5 łyżek), 1 litr wody, liście winogron lub dębu,

Liście te dodajemy, jeśli kisimy derenia w słoikach lub glinianych garnkach. Jeśli mamy do dyspozycji dębową beczkę, dodatek nie jest potrzebny. Wtedy wystarczy trochę tymianku, czosnek - jeśli ktoś lubi.
Po ukiszeniu, derenia należy wyłowić i obgotować (wrzucić na chwilę do wrzątku), a potem zalać oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw (według uznania).
Czas kiszenia zależy od warunków. Trzeba po prostu sprawdzać smak owoców. Czasem jest to kilka tygodni, czasem kilka miesięcy. Po ukiszeniu można nie rozróżnić czy to jest dereń czy oliwka.

Właściwości lecznicze derenia wynikają ze składu chemicznego owoców. Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują w nich garbniki, witaminy, w tym  C i P, oraz sole mineralne.

Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach, bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.


Przepis na dereniówkę:

- 1 kg owoców derenia,
- 1kg cukru,
- 5 łyżek suszonych czarnych jagód,
- 2 szklanki czystej wódki,
- 2 szklanki spirytusu 96%

 Owoce muszą być umyte, wysuszone, nakłute. Należy je wsypać do jednego słoja wraz z jagodami, a następnie zalać alkoholem i szczelnie zakręcić pokrywkę słoja. Tak przygotowaną wstępną nalewkę ustawia się w słonecznym miejscu, lub tam, gdzie panuje wyższa temperatura, na ok. 5-6 tygodni. W tym czasie można co jakiś czas potrząsnąć słoikiem w celu wymieszania alkoholu. Po tym terminie zlewa się alkohol i zasypuje owoce cukrem, w sposób umożliwiający mu dotarcie do wszystkich owoców, lub wstrząsnąć po zasypaniu. Powstaje z tego nowy syrop, który po odcedzeniu miesza się ze zlanym wcześniej alkoholem i odstawia na ok. 7 dni, kiedy to następuje klarowanie nalewki. Po tym procesie oddziela się za pomocą rurki poprzez ściągnięcie sklarowanego napoju, pozostały osad przefiltrowuje i łączy z nalewką, która odtąd musi stać minimum 6 miesięcy w celu jej dojrzewania. Jeżeli pozostanie nie otwarta przez dłuższy czas to tylko zyska na smaku i aromacie.

Warunki uprawy:

- na uwagę zasługuje mała podatność kwiatów na

wiosenne przymrozki,

- może rosnąć na glebach niezbyt żyznych, o odczynie

zbliżonym do obojętnego,

- toleruje okresowy niedobór wody,

- odporny na szkodniki i choroby.

Oferowane sadzonki mają 40-50 cm wysokości (nie mierząc doniczki), ukorzenione są w pojemnikach 3-litrowych, są mnożone wegetatywnie.