Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

Malinojeżyna TAYBERRY 'Medana' Rubus

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
12,00 zł

Smakowita

Malinojeżyna Tayberry 'Medana'

Jedna z najlepszych odmian na naszym rynku, bardzo obficie owocująca i co bardzo istotne - odporna na choroby. Z dorosłego krzewu można uzyskać do 4 kg owoców.

Owoce są duże,  długości około 4 cm, barwy ciemnoczerwonej do bordowej. Charakteryzują się dobrym aromatem i smakiem. Dojrzewają sukcesywanie od połowy VII do końca VIII.

Owoce malinojeżyny - to źródło wielu witamin, głównie C, a także żelaza i fosforu, są soczyste i smaczne. Polecane szczególnie na dżemy, mrożonki, soki oraz do zabarwiania innych przetworów.

Roślina o bardzo silnym wzroście , ale nie wytwarza odrostów korzeniowych. Z powodu długich, pokładających się, kolczastych pędów roślinę należy poprowadzić np. przy paliku, a rozpięta na pergoli czy trejażu - będzie także elementem ozdobnym.

 

Rady ogrodnika:

- sadzić na stanowisku słonecznym, w miarę możliwości osłoniętym od mroźnych wiatrów,

 

- sadzić do ziemi żyznej, wilgotnej na głębokość ok. 10 cm niżej niż rosła, czyli, aby młode pędy były zakryte ziemią,

 

- podlać obficie, w czasie okresów suszy również podlewać, szczególnie w pierwszych tygodniach po posadzeniu,

 

- można usypać kopczyk, a także wyściółkować korą , kompostem lub trocinami, aby utrzymać wilgoć w obrębie korzeni,

 

- owocuje na pędach dwuletnich, przycinać do wysokości podpory, czyli do ok. 150 cm; młode pędy boczne, które wyrosną latem z pędów głównych ciąć na dwa oczka,

 

- pęd, który owocował- wyciąć przy ziemi późną jesienią lub wiosną, wówczas krzew wypuści młode przyrosty itd.

- odmiana odporna na choroby, nie wymaga oprysków,

- w chłodniejszych rejonach kraju - pędy na zimę warto przykryć.

 

Życzymy udanych zbiorów :)

 

Przepis na pyszne malinojeżyny - idealne do deserów:

Sposób przygotowania:
Aromatyczne suche malinojeżyny wsypuje się do miski: ważne, by miska nie była aluminiowa, a emaliowana!
Pierwszą warstwę malinojeżyn zasypuje się cukrem, a następnie narzuca się kolejną warstwę owoców. I tak powtarza się kilka kolejnych warstw, po czym całość odstawia.
Już następnego dnia owoce będą skąpane w pysznym soku, ale się nie rozpadną. Cały cukier powinien się rozpuścić.
Nie dodając już cukru ani wody, przekładamy malinojeżyny z częścią soku do czystego słoika. Pamiętajmy, aby było więcej owoców niż soku. Powinien on sięgać nie więcej niż do 3/4 wysokości słoika.
Tak przygotowane słoiki gotujemy przez 15 minut.
Po ich ostygnięciu sprawdzamy nakrętkę – wieczko powinno być wklęsłe, do tego stukając w nią nie powinniśmy słyszeć charakterystycznego „pustego” odgłosu.
Gdy po całej pracy pozostanie nam jeszcze sok, można go również spasteryzować lub spożytkować na bieżąco.
 Polecamy te malinojeżyny zwłaszcza jako dodatek do budyniu waniliowego lub śmietankowego.
W ten sposób można przygotować wszystkie owoce miękkie: czarne i czerwone porzeczki, rokitnik, jeżyny a także truskawki.

 

W naszej ofercie sadzonki ukorzenione w pojemnikach 0,5-litrowych, mają długość 10-20 cm.

Poniżej przykładowe sadzonki w sezonie.