Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

APHIPAR - na mszyce

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
  • opakowanie
Cena netto: 92,59 zł / szt. 100,00 zł / szt.

APHIPAR

Aphidius colemani
Mszycarz szklarniowy (Aphidius colemani) – pasożytnicza błonkówka
 

Opakowanie: butelka 100 ml
Zawartość: mumie mszyc zmieszane z trocinami. Z jednego opakowania uzyskuje się 1.000 pasożytniczych błonkówek. Dostępne także w dużym opakowaniu, w butelce zawierającej mumie mszyc zmieszane z gryką, z której uzyskuje się 5.000 błonkówek.

Zastosowanie
Do zwalczania mszyc, zwłaszcza mszycy ogórkowej Aphis gossypii, mszycy brzoskwiniowej Myzus persicae var. nicotianae oraz mszycy ziemniaczanej średniej Aulacorthum solani. APHIPAR należy stosować szczególnie w początkowych etapach ataku mszyc.

Dawkowanie
Poniższe wskazówki mają jedynie orientacyjny charakter. Indywidualna porada może zostać udzielona, gdy znane będą lokalne czynniki, które należy uwzględnić, takie jak rodzaj uprawy, warunki klimatyczne i intensywność występowania szkodników. W celu zapewnienia właściwego stosowania proszę zasięgnąć porady u specjalisty z firmy Koppert lub autoryzowanego dystrybutora produktów Koppert.

APHIPAR dawka m²/opakowanie odstep (dni) czestotliwosc uwagi
zapobiegawczo 0,25/m² 4.000 7 - -
male nasilenie 1/m² 1.000 7 min. 3x -
duze nasilenie 2/m² 500 7 min. 6x -



Wprowadzenie do uprawy

  • Rozłożyć produkt na matach z wełny mineralnej lub w pudełeczkach dozujących DIBOX
  • Należy upewnić się, że produkt pozostanie w miejscu wyłożenia przez kilka dni

Warunki środowiskowe
Skuteczność mszycarzy szklarniowych spada w wysokiej temperaturze (powyżej 30°C).

Przechowywanie
Produkty do biologicznego zwalczania szkodników zawierają organizmy o (bardzo) krótkiej żywotności. Należy zatem wprowadzać je do uprawy możliwie jak najszybciej po ich otrzymaniu. Przechowywanie tych produktów może ujemnie wpływać na ich jakość i powinno mieć miejsce wyłącznie w określonych poniżej warunkach. Koppert B.V. nie ponosi odpowiedzialności za utratę jakości w przypadku przechowywania produktu przez dłuższy czas i/lub w nieodpowiednich warunkach.
Po otrzymaniu produkt przechowywać przez 1-2 dni w temperaturze 8-10°C, bez dostępu światła.

Charakterystyka

  • Imago: czarne błonkówki
  • Pozostałe stadia: rozwój wewnątrz gospodarza

Sposób działania
Dorosłe samice mszycarza składają jaja do wnętrza jamy ciała mszyc.

Widoczne efekty
Spasożytowana mszyca pęcznieje i twardnieje, przekształcając się w skórzastą, szarą lub beżowobrązową mumię. Dorosła błonkówka wylatuje przez okrągły otwór w tylnej części mumii. Pierwsze mumie pojawiają się w uprawie po około 2 tygodniach od pierwszej introdukcji.

Uwaga!
Stosuj wyłącznie produkty dopuszczone do obrotu w Twoim kraju i odpowiednie dla Twoich upraw.
Sprawdź lokalne wymogi rejestracji. Koppert Biological Systems nie jest odpowiedzialny za nieprawne użycie.