Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

Rzeżucha z kiełkownicą

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
Cena netto: 10,48 zł / szt. 11,00 zł / szt.

Rzeżucha: nasiona na kiełki (5g) z kiełkownicą małą

 

Kiełki rzeżuchy (pieprzycy siewnej) są w Polsce szczególnie popularne w okresie wielkanocnym. Spożywanie kiełków rzeżuchy wywiera korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. W starożytnej Europie roślina ta wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Zawiera duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych.

Nasiona rzeżuchy wydzielają duże ilości oleju, dlatego najlepiej rośnie ona na ligninie. Możliwa jest także hodowla w kiełkownicy. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów.

 

UPRAWA: Kiełki najłatwiej jest uprawiać w kiełkownicy (specjalnym naczyniu do uprawy kiełków), lecz udaje się także łatwo otrzymać w słoiku, jak i w płytkiej warstwie zwykłej ziemi.

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE KIEŁKÓW RZEŻUCHY:

Witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K

Makroelementy: wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod

Ponadto: Olejki eteryczne, białko.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

Domowy sposób uprawy kiełków: Nasiona należy dokładnie przepłukać, wsypać do czystego słoika w takich ilościach, aby przykrywały dno i zalać na kilka godzin przegotowaną, letnia wodą (można zostawić na noc). Następnie należy zlać wodę. Nasiona ponownie przepłukać, słoik nakryć gazą, obwiązać gumką i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce. Przepłukiwać i zlewać wodę co najmniej dwa razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po 3-6 dniach.

 

Wymiary kiełkownicy: 10 cm x 16 cm i średnicy oczek siatki 1mm x 1mm przeznaczona do mieszanek/nasion drobnoziarnistych

 

W naszej ofercie nasiona 5g razem z kiełkownicą oraz instrukcją przygotowania.