Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

Kiwano - Cucumis metuliferus - nasiona 0,2 g

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
Cena netto: 4,76 zł / szt. 5,00 zł / szt.
Kiwano - Cucumis metuliferus - nasiona 0,2 g

Kiwano inaczej zwane ogórkiem afrykańskim lub ogórkiem kolczastym.

W naturalnym środowisku występuje w ciepłych
i wilgotnych obszarach położonych w Afryce.

Nazwa kiwano wywodzi się z połączenia dwóch wyrazów – kiwi i banan. Mieszanka smaku obu tych owoców przypomina smak dojrzałych ogórków kolczastych.





Kiwano jest uważane za prekursora wszystkich melonów.

Kwiaty kiwana są żółte, obupłciowe, duże około 2-3cm . Owoce kiwana mogą dorastać do długości około 12cm i szerokości około 6-7cm.



Owoce są owalne, słabo pokryte kolcami, wyrastającymi z owocni. Podczas dojrzewania zmienia kolor z zielonego na pomarańczowy.
Miąższ dojrzałego owocu jest słodki i kwaśny, ma galaretowatą konsystencję. Miąższ jest podzielony na kilka komór. W jasnozielonym miąższu są białe nasiona. Roślina jest bardzo podobna do ogórka.




Pierwsze zbiory następują po ok. 2-3 tygodniach od przekwitnięcia kwiatów i trwają nieprzerwalnie, aż do pierwszych przymrozków.



Najsmaczniejsze są owoce młode, spożywane tuż po zbiorze. Kiwano spożywamy na surowo wraz z znajdującymi się wewnątrz pestkami.

Kiwano doskonale nadaje się do przyrządzania sałatek owocowych, deserów, a ponadto jest niskokaloryczny.

 Owoce bardzo dobrze przechowują się w mieszkaniu - do 6 miesięcy.
Stanowią oryginalny element zdobniczy, zachowując przez cały czas przydatność do spożycia.


Wysiew:

Nasiona wysiewać w drugiej połowie kwietnia po 2-3 nasiona do doniczek o średnicy 7-8 cm.
W temperaturze 20-24 stopni C wschody trwają do 2 tygodni. Rozsadę z 4-5 liśćmi wysadzać do gruntu w drugiej połowie maja w rozstawie 1 x 1 m.
Uprawiać w odkrytym gruncie w miejscu nasłonecznionym, osłoniętym, na glebie żyznej i wilgotnej, lub pod osłonami.

W naszej ofercie 0,2 g nasion.