Aromatyczna skórka owoców znajduje zastosowanie w kuchni Tajlandii i Laosu jako składnik pasty curry, zaś liście z ogonkami wykorzystywane są jako przyprawa w kuchni tajskiej i indonezyjskiej, zwłaszcza na Jawie i Bali.
Nadają potrawie głęboki cytrynowy smak.
Ich zapach jest intensywnie odświeżający, przypominający kombinację aromatów cytryny, werbeny i geranium.
Powszechnie dodaje się je całe bądź roztarte do zup, do duszonego mięsa z warzywami, lub do potraw smażonych.
Przyprawa ta znakomicie wzbogaci także smak i wygląd wszelkiego rodzaju sosów i sałatek.
Sok i same owoce ze względu na zbyt cierpki smak nie mają zastosowania kulinarnego, ale stosowane są w tradycyjnej medycynie indonezyjskiej, z tego też względu w języku indonezyjskim - owoce są określane mianem "cytrus lekarski".
Sok wykazuje też właściwości owadobójcze.