Rukola - rokietta siewna - nasiona 0,5 g
Roślina jednoroczna o wysokości 30 - 60 cm. Częścią jadalną jest rozeta pierzastosiecznych liści, które spożywa się na surowo lub gotowane. Blaszki liściowe rukoli zawierają dużo witamin, zwłaszcza witaminy C, soli mineralnych, kwasów organicznych oraz olejków eterycznych. Posiadają lekko pikantny smak.
Można uprawiać na balkonach oraz parapetach okiennych. Roślina tworzy rozetę liści dorastających do 20-40 cm. Do spożycia na surowo w sałatkach, parowane lub gotowane. Jako dodatek do sosów i mięs. Posiekane listki mogą być stosowane do twarogu, jaj, zimnych przekąsek.
Warunki uprawy:
- stanowisko ciepłe, lekko zacienione,
- gleba piaszczysta lub gliniasta, zatrzymująca wilgoć, zasobna w składniki pokarmowe.
Wysiew nasion:
Do gruntu, od marca do sierpnia, co 2-3 tygodnie, przy gęstych wschodach rośliny należy przerwać. Aby otrzymać plony jesienią nasiona wysiewa się w końcu lata w zimnej szklarni, inspektach, tunelach foliowych do płytkich skrzynek, doniczek itp. Rukola nadaje się do zbioru po 6 - 8 tygodniach od siewu, gdy rośliny mają 10 - 15 cm wysokości. Można ją zbierać jednorazowo lub wielokrotnie.
W uprawie na zbiór wielokrotny liście należy często zrywać. Stymuluje to rośliny do częstego wytwarzania nowych, wysokiej jakości liści. W okresie upałów rośliny można zacieniać agrowłókniną- liście są wtedy smaczniejsze.
W naszej ofercie 0,5 g nasion rukoli.