Drzewo na każdą porę roku...
Jarząb pospolity
Sorbus aucuparia
Jarząb pospolity zwany jarzębiną może mieć formę dużego krzewu lub małego drzewa. Wiosną na gałązkach rozwijają się baldaszki białych kwiatów, a z nich w końcu lata jadalne, pomarańczowe owoce, które zdobią drzewa jeszcze zimą.
Zielone, pierzaste liście jesienią zabarwiają się na kolor żółty lub pomarańczowoczerwony.
Dorasta do 7-12 m wysokości.
Jarząb wygląda atrakcyjnie od wiosny aż do zimy.
Idealnym przeznaczeniem są dla niego grupy drzew zdobiących wjazd, wielogatunkowe żywopłoty i zarośla przyjazne dla ptaków oraz osłaniające przed wiatrem. Ze względu na luźne, eleganckie i bardzo dekoracyjne korony można je również sadzić pojedynczo. Jest drzewem niewysokim i nadaje się również do małych ogrodów.
Jaskrawe owoce przypominające wyglądem jagody mogą być przysmakiem nie tylko dla ptaków, ale można też z nich przyrządzać bogate w witaminy przetwory, które cenione są w kuchni i przetwórstwie.
Jarząb może być uprawiany w zaroślach o naturalnym charakterze wraz z dereniem jadalnym, jabłoniami rajskimi i czeremchami. Jako podszyt nadają się rośliny okrajkowe, które dobrze rosną w warunkach lekkiego zacienienia, np. naparstnice, funkie czy bodziszki.
Owoce jarząbu wykorzystywano już w starożytnej Grecji i Rzymie. O ich wyjątkowej wartości decyduje duża zawartość witaminy C. W stanie surowym są kwaskowe czasem gorzkie, ale sporządzone z nich soki, syropy, kompoty, galaretki, nalewki czy likiery cechują się wspaniałym aromatem i wybornym smakiem. Po usmażeniu z jabłkami stanowią doskonały dodatek do mięs.
Jarząb jest rośliną leczniczą. Surowcem zielarskim są owoce, które zawierają dużo witamin, takich jak: C, E, P, K, PP oraz A. Działanie: moczopędne oraz korzystnie wpływające na błony śluzowe i pracę układu pokarmowego. Jest stosowany przy nieżytach jelit, przewlekłych biegunkach, różnych schorzeniach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wyciągi z owoców stosuje się jako środek na kaszel, chrypkę. Zwykle jest stosowany w mieszankach z innymi ziołami. Zbiór i suszenie: owoce zrywa się gdy już są dojrzałe, ale przed przymrozkami i suszy się rozłożone cienką warstwą najlepiej w temp. ok. 40 °C.
Rady ogrodnika:
- nie ma wymagań pokarmowych i może być uprawiany razem z krzewami lub bylinami, nie konkuruje z nimi o zasoby składników zawartych w glebie,
- lubi miejsca słoneczne i półcieniste,
- w nasadzeniach alejowych czy żywopłotowych sadzić w odstępach co 4-5 m,
- starsze drzewka zimą można poddawać cięciu prześwietlającemu,
- całkowicie odporny na mróz.
W naszej ofercie drzewka o wysokości 60-80 cm w doniczkach 2-litrowych.