O jadalnych owocach...
Luma apiculata syn.Myrtus luma, Eugenia apiculata
To piękne, małe, wiecznie zielone drzewo pochodzi z Argentyny i Chile. Jest blisko spokrewnione z mirtami.
Cechuje się cienką, cynamonową, aksamitną korą, która u dojrzałych egzemplarzy pęka odsłaniając głębsze, kremowo zabarwione warstwy.
Co ciekawe, niezależnie od pogody, pień drzewa jest zawsze chłodny w dotyku.
Liście zimozielone, szerokoeliptyczne, ostro zakończone, początkowo brązowopurpurowe, z czasem zmieniają barwę na ciemnozieloną. Po roztarciu wydzielają silny aromat.
Kwiaty gwiazdkowate, kremowobiałe, cudownie pachnące, z pomarańczowożółtymi pręcikami pojawiają się pod koniec lata pojedynczo w kątach liści na młodych pędach.
Po kwitnieniu zawiązują się również dekoracyjne, niebiesko-czarne owoce, jadalne i słodkie. Owoce są doceniane w Chile i Argentynie, a kwiaty są ważne dla produkcji miodu.
Nie rośnie więcej niż 100 cm i dlatego jest bardzo odpowiednia do mniejszego, miejskiego ogrodu lub ogrodu skalnego.
Nadaje się do sadzenia w donicach na balkonah, tarasach i patio.
Może dobrze przetrwać zimę w chronionym miejscu.
Rady ogrodnika:
Potrzebuje łagodnego klimatu, aby dobrze się rozwijać. Dobrze rośnie w pobliżu wybrzeża, jeśli jest osłonięty przed zimnymi wiatrami.
Preferuje wilgotne, przepuszczalne podłoże i słoneczne lub lekko zacienione stanowisko.
Można ciąć i formować.
Roślina może wytrzymać temperatury do -10 °C.
W naszej ofercie roślinki o wysokości 20-30 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.