Krzew solny...
Atriplex halimus
Występuje w naturze w suchych i półsuchych regionach basenu Morza Śródziemnego, a także na wschód od Arabii Saudyjskiej na wysokościach poniżej 900 m n.p.m.
To wieloletni, zwarty, półzimozielony krzew wyróżniający się niezwykłym wybarwieniem listowia - srebrzystoszarym.
Liście krzewu solnego są jadalne, mają słony smak, można je jeść na świeżo lub gotować jak szpinak. Ugotowane na parze zachowują kruchość.
Zbiera się je o każdej porze roku.
Nasiona można mielić i używać jako zagęszczacza do zup, albo używać jako dodatek do wypieku chleba.
Zielonkawe, kontrastujące ze srebrnawymi liśćmi kwiaty, pojawiają się latem - w lipcu.
Łodygi i liście pokryte są grubą warstwą włosków.
Roślina posiada głęboki, silnie rozwinięty korzeń palowy, który może sięgać nawet kilka metrów pod powierzchnię gleby, dzięki czemu zapobiega erozji.
Dorasta do około 2 m wysokości.
Krzew ciekawie komponuje się z trawami ozdobnymi oraz krzewami o odmiennej kolorystyce liści.
Nadaje się na odporny na wiatr żywopłot.
To doskonała propozycja do ogrodów śródziemnomorskich i preriowych.
Może być sadzony w pojemnikach na słonecznych balkonach i tarasach.
Photo:Krzysztof Ziarnek, Kenraiz,CC BY-SA 3.0
Rady ogrodnika:
Nadaje się na gleby piaszczyste i gliniaste, dobrze przepuszczalne; może rosnąć na glebach ubogich w składniki odżywcze nawet bardzo zasadowych i zasolonych.
Nie lubi cienia.
Preferuje suchą glebę i toleruje suszę.
Roślina ta pobiera sól z podłoża, dzięki czemu jest wykorzystywana do odsalania gleby.
Toleruje mrozy do -10'C.
Photo:Krzysztof Ziarnek, Kenraiz, CC BY-SA 4.0
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.