Unikatowa...
Bischofia polycarpa z rodziny Phyllanthaceae.
Ta bardzo rzadka w uprawie roślina pochodzi z Azji, gdzie występuje w górskich wiecznie zielonych lasach między 200 a 1000 m n.p.m.
W naturze to wiecznie zielone drzewo dorastające do 15 m wysokości.
Photo:Nyx Ning, CC BY-SA 3.0
Kora czerwonawo-brązowa, łuszcząca się wzdłuż.
Photo:Nyx Ning, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Gałązki zielone z szarobiałymi przetchlinkami.
Liście pierzaste, jajowate do eliptycznych, brzegi ząbkowane, wierzchołek spiczasty, ogonek liściowy o długości 10 cm.
Kwiatostany pachowe, zwisają w gronach. Kwitnie od kwietnia do maja, a owocuje od października do listopada w Chinach.
Owoce kuliste, średnicy 5-7 mm, dojrzałe brązowoczerwone.
Photo:Wie146, CC BY-SA 3.0
Warto wiedzieć, że... owoce wykorzystywane są głównie do produkcji likierów.
Nasiona, które są jadalne - dają olej, który służy do smarowania.
Kora ma wysoką zawartość garbników i jest używana jako źródło czerwonego barwnika do barwienia koszy rattanowych.
Korzenie są używane w tradycyjnej medycynie chińskiej.
Liście natomiast są spożywane w południowym Laosie zanurzone w sosie chili.
Photo:Geographer at English Wikipedia, CC BY-SA 3.0
Rady ogrodnika:
Roślina wymaga gleby przepuszczalnej, żyznej.
Stanowiska słonecznego, osłoniętego.
Na pierwsze zimy radzę okrywać.
W naszej ofercie drzewka o wysokości około 40 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.