Mrozoodporny...
Chrzan japoński WASABI
Eutrema japonicum
To gatunek jadalnej rośliny z rodziny kapustowatych uprawianej ze względu na cenne kłącze.
Rodzimy obszar jej występowania to: Sachalin, Japonia, Korea, Nowa Zelandia i Tajwan, gdzie w naturze rośnie w chłodnych, ocienionych, płytkich strumieniach o czystej, źródlanej wodzie, wysoko w górach. W uprawie jest sadzona na brzegach takich strumieni.
W warunkach klimatycznych naszego kraju radzi sobie dobrze i zimuje bez wykopywania - roślina długowieczna.
Cała roślina jest wykorzystywana kulinarnie - kłącze, liście i kwiaty. Głównie jest używana do sushi i sashimi.
Obraz Design n Print z Pixabay
Utarte, świeże kłącze przygotowywane jest na zieloną pastę i może być użyte tak samo, jak zwykły chrzan. Ucieranie należy zaczynać od górnej części korzenia, blisko łodyg liści.
Wasabi jest powszechnie stosowane jako przyprawa w postaci pasty, której dodatek do potraw sprawia, że sushi lub inne potrawy są bardziej aromatyczne i wyraziste.
Wyprodukowanie dobrego, mięsistego kłącza zajmuje 15 - 24 miesięcy gdy osiągnie dojrzałość zbiorczą. W drugim i trzecim roku można wykopać świeże kłącze na bieżące zużycie.
Photo: CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
Roślina dorasta do 15 - 30 cm wysokości i podobnej średnicy. Na długich łodygach wznoszą się zielone liście w kształcie nerki.
Kwiatki drobne, białe unoszą się nad liśćmi.
Nadaje się do ogrodów wodnych i torfowisk.
Warto wiedzieć, że... łodygę wasabi najlepiej ścierać na tarce ceramicznej.
Małe uprawy nie zaspokajają popytu komercyjnego, co czyni wasabi dość kosztownym produktem, dlatego poza Japonią rzadko można znaleźć prawdziwe wasabi. Ze względu na wysoki koszt, powszechnym substytutem jest mieszanka chrzanu, musztardy, skrobi i zielonego barwnika spożywczego lub szpinaku w proszku. Często opakowania są oznaczone jako wasabi, podczas gdy składniki w rzeczywistości nie zawierają rośliny wasabi. Wasabi i chrzan mają podobny smak i ostrość ze względu na podobny poziom izotiocyjanianu.
Photo:Qwert1234, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Posadź na zacienionym ewentualnie półcienistym stanowisku.
Przygotuj żyzne podłoże zasilając kompostem lub obornikiem.
Podlewaj regularnie i obficie, to roślina pochodząca z podmokłych terenów, więc domaga się wilgoci i nie zbuduje mocnego systemu korzeniowego na suchym miejscu.
Jest całkowicie mrozoodporny.
Po wykopaniu może być przechowywany w lodówce w plastikowym pojemniku przez około 2 miesiące.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w pojemnikach o średnicy 12 cm.
Poniżej przykładowa sadzonka w sierpniu.