Aromatyczny...
Cynamonowiec japoński łac. Cinnamomum japonicum
Pochodzi z Azji, jego siedliskiem są zimozielone lasy liściaste na wysokości od 300 do 1000 m n.p.m, często w pobliżu wybrzeża.
Jest bardziej odporną na warunki atmosferyczne odmianą drzewa kamforowego, rzadko spotykaną i zagrożoną wyginięciem.
To wyjątkowo piękne drzewo o wielkiej elegancji. W młodym wieku tworzy wąską kolumnę, z wiekiem wyrastają poziomo rozłożyste gałęzie z opadającymi pędami.
Liście są również zwisające i równie piękne, a ich długi kształt podkreślają trzy żyłki.
Młode listki są różowe lub czerwonawe, a po rozwinięciu się - lekko błyszczące, ciemnozielone, z matowym, szarym nalotem.
Pojawiające się od maja do lipca białe lub kremowe kwiatki, zebrane są w luźne wiechy, po zapyleniu przekształcają się w małe, prawie czarne, mięsiste jagody zawierające pojedyncze nasiona.
Kora pozostaje zielona przez kilka lat.
Photo:harum.koh from Kobe city, Japan, CC BY-SA 2.0
W naszych warunkach klimatycznych dorośnie do 2 -3 m wysokości.
Gałązki, liście i kora zawierają olejek eteryczny, który jest źródłem substancji zapachowych.
Warto wiedzieć, że... jądro owocu zawiera olej i tłuszcz, które są wykorzystywane do produkcji mydła. Drewno jest twarde i trwałe i służy do budowy domów i mebli.
Photo:Daderot, CC0, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Prawdopodobnie najlepiej rośnie w lekkim cieniu, z dużą ilością wilgoci w okresie wegetacyjnym.
Często wytrzymuje krótkotrwałe temperatury do –18 °C, choć z pewnymi uszkodzeniami łodyg.
Polecam do uprawy pojemnikowej.
W naszej ofercie rośliny o wysokości 50-60 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.
Opracowanie: MB