Aromatyczny...
Cynamonowiec kamforowy
Drzewo kamforowe, Kamforowiec
Cinnamomum camphora
To aromatyczne, szybko rosnące drzewo z rodziny laurowatych pochodzące z Azji, dorastające w naszych warunkach do 3 m wysokości. Gatunek długowieczny, żyje tam nawet do 1000 lat, ale u nas może być jedynie uprawiane jako doniczkowe.
Korona kulista; krótki masywny pień pokryty jest łuszczącą się, szarą korą.
Liście różowawe za młodu, z czasem bladozielone i w miarę dojrzewania ciemnozielone.
Pojawiające się od maja do lipca białe lub kremowe kwiatki, zebrane są w luźne wiechy, po zapyleniu przekształcają się w małe, prawie czarne, mięsiste jagody zawierające pojedyncze nasiona.
Wszystkie części rośliny zawierają olejki aromatyczne. Olejek i wywary uzyskiwane z liści mają działanie odświeżające i odkażające. Cynamonowiec kamforowy jest źródłem kamfory, drewno od wieków jest wykorzystywane w Chinach do produkcji skrzyń.
W naszych warunkach nadaje się do uprawy doniczkowej jako ozdoba tarasu lub ogrodu, zimować należy w pomieszczeniu, najlepiej w temp. od 5 do 20 st. C.
Roślina lecznicza: Kamforę stosuje się w lecznictwie jako środek pobudzający centralny system nerwowy, serce, stymulujący krążenie krwi w organiźmie i ułatwiający oddychanie. Ponadto rozliczne preparaty przygotowane na bazie kamfory (np. maści, mazidła, płyny) służą do wcierania w ciało przy schorzeniach reumatycznych, bądź stosowane są zapobiegawczo przeciw odleżynom u ludzi obłożnie chorych.
Rady ogrodnika:
- roślina łatwa w uprawie,
- lubi stanowiska słoneczne i półcieniste,
- glebę przepuszczalną, wilgotną,
- odporna na szkodniki,
- może być przycinana i formowana,
- należy zimować w pomieszczeniu o temperaturze dodatniej.
W naszej ofercie sadzonki o wysokości ok. 120 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.
Poniżej przykładowa sadzonka w sezonie letnim.