Wieloletnie ziele przyprawowe i lecznicze...
Cząber górski łac. Satureja montana
Nie ma to jak połączyć ładne z pożytecznym i przekształcić słoneczny zakątek ogrodu w idylliczny skarbczyk ziół...
Cząber górski nazywany także cząbrem włoskim lub zimowym, ma zbliżone walory do cząbru ogrodowego, jest jednak bardzo rzadko u nas spotykany.
To bylina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego.
Nie powinno zabraknąć jej w żadnym ogródku ziołowym.
Krzewinki rosną w zwartych kępach, są silnie rozgałęzione, wyrastają do 40 cm wysokości.
Liście lancetowate, nieco skórzaste, ciemnozielone. Kwiaty pojawiają się bardzo obficie, są barwy białej lub różowej.
Aromat rośliny jest silniejszy od aromatu cząbru ogrodowego.
Surowiec cząbru górskiego zawiera więcej olejku eterycznego, a jego zastosowanie jest identyczne jak cząbru ogrodowego.
Cząber górski ma dekoracyjny charakter i pasuje do ogródków skalnych, rabat bylinowych w ogrodach naturalnych, japońskich i rustykalnych na słonecznych stanowiskach. Nadaje się także jako roślina okrywowa lub na pachnące obwódki ścieżek i tarasów. Można go uprawiać też jako roślinę doniczkową.
Jest bardzo wartościową rośliną miododajną.
Cząber górski oprócz walorów ozdobnych, posiada także wartości kulinarne oraz lecznicze.
Charakteryzuje się silnym, dość ostrym aromatem, smakiem korzennym, zbliżonym nieco do pieprzu. Jest doskonałą przyprawą do wszelkich potraw z warzyw strączkowych. Dodaje smaku zupom, doskonale łączy się z pomidorem, jest dobrą przyprawą do ryb, zwłaszcza pstrąga. Cząbrem przyprawia się też dziczyznę, zawiesiste sosy, tłuste mięsa, farsze, niektóre grzyby, sałatki. Najlepiej dodawać go pod koniec przyrządzania potrawy.
Za przyprawę może nam posłużyć zarówno świeże ziele, jak i suszone. Możemy ścinać tylko wierzchołki pędów lub całą część nadziemną. Rośliny suszymy w pęczkach zawieszonych na sznurze lub rozłożone cienką warstwą na siatkach, najlepiej w temperaturze ok. 35 st. C. Tak przygotowane zioło przechowujemy szczelnie zamknięte w słoikach, za co odwdzięczy nam się niesamowitym i bardzo mocnym aromatem.
Przejawia też działanie przeciwzapalne, antyseptyczne i wiatropędne.
Zewnętrznie jest stosowany do kąpieli w stanach zapalnych skóry. W ukąszeniach owadów stosuje się napar z ziela. Można również natrzeć swędzące miejsca sokiem ze świeżych liści. W kosmetyce cząber można stosować do maseczek ściągających oraz do przemywania tłustej cery.
Rady ogrodnika:
- zioło to preferuje gleby dobrze odwodnione, lekko zasadowe, ubogie,
- należy unikać nadmiaru wilgoci,
- rozwija swój aromat najlepiej w pełnym słońcu,
- młode roślinki powinny być sadzone na wiosnę lub latem w odległości 30 cm od siebie,
- wskazane jest przycinanie i formowanie w celu utrzymania zwartego, kulistego pokroju krzewinek,
- bylina mrozoodporna.
W naszej ofercie rośliny w pojemnikach o średnicy 9 cm. Poniżej przykładowa sadzonka w maju.