Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

728322192

Dereń jadalny GOLDEN GLORY Cornus mas

Dostępność:

Leczniczy...

Dereń jadalny GOLDEN GLORY

Cornus mas

Poszukiwana odmiana derenia jadalnego pochodzenia amerykańskiego. Owocuje obficie znacznie wcześniej niż inne i ma większe, bardzo smaczne owoce koloru czerwonego.
Gatunek jest odporny na choroby grzybowe i szkodniki i w pełni mrozoodporny.

Roślina dająca jadalne, lecznicze owoce.

Można prowadzić ją w formie krzewu lub małego drzewka.

Pokrój ma wyprostowany, owalny, dorasta do 3-4m wysokości.

Na przedwiośniu, zanim inne rośliny pokryją się zielenią i zakwitną, dereń obsypany jest drobnymi, żółtymi kwiatkami.

 Drzewka derenia mają wyjątkowo ładny pokrój, a że są niewielkie - nadają się nawet do małych ogrodów.

 Oryginalnie ułożone liście - przebarwiają się jesienią na żółto i czerwono.

W okresie dojrzewania owoców, gdy pomiędzy liśćmi widoczne są błyszczące owoce o głębokiej czerwieni, roślina wygląda szczególnie atrakcyjnie.

 Owoce używane są do domowego wyrobu wybornych nalewek, konfitur i marynat. W pełni dojrzałe owoce, mogą być używane jako komponent sałatek lub do dekoracji potraw.

Przepis na ''fałszywe oliwki'':

Owoce derenia jadalnego czyścimy z liści i ogonków. Na sok lub nalewkę oddzielamy dojrzałe, czerwone owoce, zaś do kiszenia pozostawiamy zielone. Owoce kisi się tak samo jak prawdziwe oliwki czy ogórki. Proponowana proporcja solanki to 9:1.

Solanka: 10 dag soli (4-5 łyżek), 1 litr wody, liście winogron lub dębu,

Liście te dodajemy, jeśli kisimy derenia w słoikach lub glinianych garnkach. Jeśli mamy do dyspozycji dębową beczkę, dodatek nie jest potrzebny. Wtedy wystarczy trochę tymianku, czosnek - jeśli ktoś lubi.
Po ukiszeniu, derenia należy wyłowić i obgotować (wrzucić na chwilę do wrzątku), a potem zalać oliwą z oliwek z dodatkiem przypraw (według uznania).
Czas kiszenia zależy od warunków. Trzeba po prostu sprawdzać smak owoców. Czasem jest to kilka tygodni, czasem kilka miesięcy. Po ukiszeniu można nie rozróżnić czy to jest dereń czy oliwka.

Właściwości lecznicze derenia wynikają ze składu chemicznego owoców. Oprócz cukrów i kwasów organicznych, występują w nich garbniki, witaminy, w tym  C i P, oraz sole mineralne.

Owoce rozciera się z miodem i podaje przy biegunkach, bólach żołądka i zaburzeniach przemiany materii.

 

Warunki uprawy:

- na uwagę zasługuje mała podatność kwiatów na

wiosenne przymrozki,

- może rosnąć na glebach niezbyt żyznych, o odczynie

zbliżonym do obojętnego,

- toleruje okresowy niedobór wody,

- mrozoodporny.

Oferowane sadzonki mają ok. 60-80 cm wysokości, ukorzenione są w 2-litrowych pojemnikach.