Wartościowa...
Gujawa pospolita
Psidium gujava
Uprawiana w rejonach tropikalnych oraz niektórych strefach umiarkowanych ze względu na obficie pojawiające się, pożywne owoce.
Owoce słyną z wysokiej zawartości witaminy C, wyższej nawet pięciokrotnie niż u owoców cytrusowych. Zawierają także około 15% cukrów, do 1,5% białka, 0,3% tłuszczu, 5,2% włóknika, 0,5% składników mineralnych (wapń, żelazo, potas, selen i fosfor) oraz witaminy A, B1, B2, PP.
Owoce mają słodko-kwaśny smak, spożywa się je na świeżo lub przetwarza na soki, musy marmolady.
Z owoców i liści przyrządza się też herbatki owocowe.
Photo:Sakurai Midori, CC BY-SA 2,1 JP, via Wikimedia Commons
W warunkach naturalnych gujawa jest drzewem dorastającym do 3 - 9 m wysokości, z gęstą, zwartą koroną.
Pień i konary pokryte charakterystyczną, brązową korą, która złuszczając się ujawnia głębsze, matowozielone warstwy.
Czerwono-brązowa, łuszcząca się kora przypomina korę cynamonowca cejlońskiego.
Liście zimozielone, długości do 15 cm, skórzaste, z dobrze widocznym unerwieniem, spodem kutnerowate.
Kwiaty okazałe, białe, z setkami pręcików; wyrastają w kątach liści przeważnie wiosną i na początku lata, wydzielają delikatny zapach.
Po zapyleniu przekształcają się w kuliste, 8 cm średnicy owoce o różowym miąższu i żółtej skórce.
Warto wiedzieć, że... liście, korzenie i zawiązki owoców zawierają eugenol, związek fenolowy o goździkowym zapachu. Eugenol posiada silne właściwości antyseptyczne, wykorzystywane przy leczeniu schorzeń jamy ustnej oraz przewodu pokarmowego.
Herbata z liści gujawy skutecznie zwalcza biegunki o pochodzeniu bakteryjnym.
Photo:See page for author, Domena, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Wymaga słonecznego i ciepłego stanowiska.
Gleby żyznej, wilgotnej.
Zalecane cięcie pędu głównego do utrzymania zwartego pokroju.
Toleruje lekkie przymrozki.
Wytrzymuje największe upały i susze.
Zapylanie - owadopylna.
W naszej ofercie rośliny o wysokości około 50 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.
Poniżej przykładowa sadzonka w czerwcu.