Czerwona herbata z własnego drzewka...
Jabłoń hupeheńska łac. Malus hupehensis syn. Malus theifera
Niespotykana odmiana, warta rozpowszechnienia ze względu na niezwykłe walory dekoracyjne i bezproblemową uprawę.
Pochodzi z Himalajów i Chin, gdzie z liści tego gatunku sporządza się tzw... czerwoną herbatę.
To malownicze, rozłożyste drzewko o łukowato przewieszających się pędach dorastające do 3-4 m wysokości.
Pięknie pachnące, miododajne kwiaty rozwijają się w maju bardzo obficie.
Liście ciemnozielone, młode purpurowe, jesienią wybarwiają się w ciepłych tonacjach pomarańczy i czerwieni.
Prawdziwą ozdobą drzewka są bardzo obficie pojawiające się drobne jabłuszka w trakcie dojrzewania zmieniające barwę z żółtej i pomarańczowej na czerwoną, które długo utrzymują się na roślinie i nawet zimą mogą stanowić pokarm dla ptaków.
Ze względu na swoje niewielkie rozmiary, jabłoń nadaje się do uprawy w małych ogrodach, ogrodach japońskich i wiejskich.
W naszej uprawie rzadko spotykana. Być może zainteresuje kolekcjonerów rzadkich okazów roślin?
Rady ogrodnika:
- lubi miejsca słoneczne i pół cieniste,
- gleby żyzne, umiarkowanie wilgotne,
- odporna na choroby,
- wytrzymała na niskie temperatury.
Warto wiedzieć, że... liście właściwe u tej odmiany pojawiają się dopiero po kilku latach uprawy.
W naszej ofercie sadzonki o wysokości około 150 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.