Soczyste owoce...
Jarzębogrusza uszkowata BULBIFORMIS łac. Sorbopyrus auricularis var. bulbiformis
Bardzo rzadki mieszaniec jarzębu mącznego i gruszy pospolitej znany od początku XVII wieku.
Drzewo pokrojem przypomina gruszę, szybko rośnie, sadzi się je raczej jako drzewo ozdobne w arboretach i ogrodach niż w sadach, chociaż ma smaczne owoce.
Kwiaty białe, zebrane w baldachogrona pojawiają się w połowie maja.
Owoce wielkości dużej moreli, ubarwione jak gruszki - żółte z czerwonymi rumieńcami od słońca. Miąższ żółtawy, soczysty i słodki, cechuje się wysoce aromatycznym smakiem.
Dojrzałość zbiorczą osiąga pod koniec września lub na początku października, a owoce nadają się do konsumpcji zaraz po zerwaniu.
Bogate w składniki odżywcze owoce jarzębogruszy doskonale sprawdzają się do sporządzania kompotów, nalewek, marynat w occie i innych przetworów domowych.
Ze względu na niskie wymagania pielęgnacyjne, smakowite owoce i atrakcyjne walory estetyczne, odmiana znajduje zastosowanie w uprawach amatorskich, ekologicznych i towarowych.
Rady ogrodnika:
Jarzębogrusze są odporne na większość chorób grusz i kiepskie warunki pogodowe.
Gatunek bardzo wytrzymały na mróz.
Udaje się najlepiej na dobrze zdrenowanym, wilgotnym podłożu, w słońcu.
Dobrze rośnie także na bardziej cienistych wystawach, ale wtedy słabiej owocuje.
Samopylna, nie wymaga obecności zapylaczy.
Bardzo dobrze reaguje na cięcie, które najlepiej wykonać na koniec zimy.
W naszej ofercie krzewy o wysokości 60-80 cm ukorzenione w pojemnikach 3-litrowych.
Opracowanie: MB