Jadalny...
Kasztan amerykański in.Kasztan zębaty
Castanea dentata
Nazwa lokalna: amerykański słodki kasztan
To majestatyczne drzewo porastało niegdyś wielkie obszary Ameryki Północnej w żyznych lasach liściastych i mieszanych do 1200 m n.p.m. Obecnie rzadko spotykane, w ciągu najbliższych lat może trafić na listę gatunków zagrożonych wyginięciem.
Photo:The original uploader was Peatcher at German Wikipedia., CC BY-SA 3.0 <http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/>, via Wikimedia Commons
Ma kolumnowy, szeroki pokrój, rośnie do około 30 m wysokości. Po 10 latach do około 1,5 m.
Liście mają 25 cm długości i 5 cm szerokości, są owalne, z wyraźnymi nerwami. Brzeg liścia jest silnie ząbkowany; ząbki są duże, ostro zakończone. Zmieniają jesienią odcienie na żółto.
Kora szarobrązowa, ciemna, u starszych osobników spękana.
Kwiaty męskie i żeńskie razem w żółtych, sterczących kwiatostanach o długości do 20 cm dojrzewających wczesnym latem, pachnące.
Owoc to ciemnobrązowy orzech otoczony zieloną, kolczastą łupiną o średnicy do 6 cm - jadalny, o słodkawym smaku.
Kasztan ten nadaje się do sadzenia jako soliter w dużych ogrodach i parkach.
Polecany dla kulinarnych miłośników kasztanów ze względu na większą mrozoodporność niż u europejskiego kasztana jadalnego.
Warto wiedzieć, że... w medycynie ludowej Indian różne części rośliny stosowano na szereg dolegliwości.
Photo:Bruce Marlin, CC BY-SA 2,5, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Wymaga miejsca słonecznego, lub półcienistego, gleby żyznej lub co najmniej przeciętnej, preferuje suchsze gleby.
Mrozoodporny.
W naszej ofercie drzewka o wysokości 40-50 cm ukorzenione w 3-litrowych pojemnikach.