Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

Lawenda zimująca Lavandula angustifolia /C2

Dostępność:

Zimująca...
Lawenda wąskolistna

Lavandula angustifolia

Wartościowa, najbardziej odporna na mróz odmiana, która sprawdza się w naszych warunkach klimatycznych.

To wieczniezielona krzewinka śródziemnomorska tworząca zwarte, kuliste kępy dorastająca do 60cm wysokości i około 70cm szerokości. Odmiana zawdzięcza swój urok i kwiatom i szerokim, mocno srebrzystym liściom, pięknym o każdej porze roku. Jej liście i liliowoniebieskie kwiaty wydzielają intensywny, przyjemny zapach. Lawenda zakwita w czerwcu i kwitnie aż do października.

Nadaje się jako karłowaty żywopłot i do sadzenia wzdłuż ścieżek, ilekroć bowiem idąc potrącimy roślinę, poczujemy jej aromat. Świetnie komponuje się z kolorem różowym, liliowym i niebieskim oraz z fioletowymi i srebrzystymi liśćmi, a kontrastuje z żółtozielonymi kwiatami i liśćmi jak np. u przywrotnika ostroklapowego. Wspaniale prezentuje się z przodu rabaty, zwłaszcza z szarolistnymi i purporowolistnymi, np. jak u żurawki. Nadaje się do kompozycji w ogródkach zielnych, żwirowych czy skalnych, w sąsiedztwie traw ozdobnych i niskich bylin, a także w kompozycjach z karłowymi iglakami o żółtawym wybarwieniu igieł.

Jej wysuszone kwiaty wykorzystuje się do kompozycji kwiatowych lub do pachnących ozdób. Kwiaty zwabiają pszczoły i trzmiele.

Lawenda ma nie tylko walory ozdobne, ale także właściwości lecznicze i przyprawowe.

Lawenda ma działanie rozkurczowe i uspokajające. Stosuje się ją do kąpieli wzmacniających. W medycynie ludowej olejek lawendowy stosowano przeciw migrenie i jako środek uspokajający.

Lawenda stosowana jest do przygotowywania różnych wywarów, nalewek, herbatek leczniczych, do aromatyzowania spirytusu i do pozyskiwania olejku lotnego. Jeśli w szafie powiesi się torebkę z lawendą, ubranie nabiera przyjemnego zapachu i na dodatek działa odstraszająco na mole. Olejek lawendowy wykorzystywany jest także w przemyśle kosmetycznym.

Przyprawę natomiast stanowią suszone liście o mocnym, korzennym zapachu, i gorzkawym smaku. Kilka gałązek lawendy wraz z jałowcem wrzuca się do ognia podczas pieczenia mięsa i wędzenia wędlin. Niektórzy smakosze przyprawiają lawendą masło ziołowe i potrawy z warzyw. Lawendę można łączyć w mieszankach z cząbrem ogrodowym, koprem i szałwią. Stosuje się ją też do sosów i zup rybnych. Jako przyprawa cieszy się dużą popularnością w kuchni hiszpańskiej, francuskiej i włoskiej.

Rady ogrodnika:

Lawenda potrzebuje miejsca słonecznego i suchego oraz dobrze zdrenowanej, przepuszczalnej gleby, najlepiej z dużą zawartością wapnia. Lawendę ścina się po kwitnieniu, aby zachować kępiasty, zwarty pokrój krzewinek.


Roślina odporna na mróz.

W naszej ofercie krzewinki ukorzenione w 2-litrowych misach.