Smakowite owoce...
Liczi chińskie łac. Litchi chinensis
Liczi pochodzi z południowych Chin.
Jest długowiecznym, wiecznie zielonym drzewem, osiągającym w naturalnych warunkach wysokość około 9m.
Uprawiane ze względu na smakowite owoce i efektowne ulistnienie.
W naszych warunkach nie urośnie tak wysokie; należy je uprawiać w pojemniku w mieszkaniu lub oranżerii prowadząc w formie małego drzewka. Siewki owocują po około 5 latach.
Owoce dojrzewają od lipca do października. Przypominają kształtem maliny, ale są od nich większe, osiągają długość 5 cm. Pokryte są cienką, suchą, gruzełkowatą skorupką koloru jaskrawokarminowego, żółtego lub żółtobrązowego. Gdy owoc jest dojrzały, skorupka daje się łatwo oddzielić od miąższu. Miąższ jest ścisły, galaretowaty, przezroczystoperłowy - podobny w smaku i budowie do miąższu winogron. W środku owocu znajduje się brązowoczarna, błyszcząca pestka wielkości fasoli. Łamliwą skorupkę rozłupuje się palcami i zjada słodki, aromatyczny miąższ. Po usunięciu pestek owoce dodaje się do sałatek, robi z nich kompoty i syropy. Można je też zamrażać. Ususzone w całości są nazywane orzeszkami liczi.
Liczi zawierają cukier, białko, kwasy organiczne i dużo witaminy C.
Rady ogrodnika:
- roślina wymaga pełnego nasłonecznienia,
- preferuje kwaśne, umiarkowanie wilgotne podłoża; w glebie zasadowej mogą pojawiać się problemy z usychaniem końcówek liści,
- lubi wysoką wilgotność powietrza, a zatem wskazane jest częste zraszanie liści,
- kwitnie wiosną, jest wiatropylne, więc gdy pojawią się kwiaty, można zapylić je za pomocą pędzelka,
- zasilać najlepiej nawozami płynnymi, organicznymi, jak, np. Biohumus,
- nadaje się do uprawy w pomieszczeniach, nie jest odporna na mróz.
Wysiew nasion:
Najlepsza pora do wysiewu - od wczesnej wiosny do lata. Przed posadzeniem nasiona liczi należy namoczyć w ciepłej wodzie (ok. 30'C) przez 24-48 godzin. Nasiona najlepiej sadzić poziomo około 2cm pod ziemią w torfie kwaśnym z piaskiem w stosunku 2:1, nie podlewać zbyt obficie, doniczkę ustawić w ciepłym, jasnym miejscu, można na nią nałożyć plastikowy pojemnik lub folię z paroma niewielkimi otworami w celu przyspieszenia kiełkowania, który zdejmujemy po wykiełkowaniu. Kiełkowanie następuje po 3-6 tygodniach. Podczas wysiewu trzeba pamiętać, aby ziemia nie ulegała przesuszeniu, a pojemnik nie był narażony na zimno. Lubi ciepło i dużą wilgotność powietrza. Do prawidłowego wzrostu liczi potrzebuje minimalnej temperatury wynoszącej 10°C.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.