Naturalny słodzik...
Lippia słodka
Lippia dulcis
Naturalny słodzik, który już Aztekowie stosowali dla złagodzenia kaszlu, w przeziębieniach, zapaleniu oskrzeli i astmie.
Naturalnie rośnie: Ameryka Środkowa, Meksyk.
To wiecznie zielona krzewinka, jadalna i ozdobna do uprawy w pojemnikach o zwisającym pokroju.
Popularna w Azji i Ameryce Południowej, gdzie służy do słodzenia bezkalorycznego napojów i potraw.
Jej liście zawierają duże ilości jadalnej substancji słodzącej, która jest podobno dwa tysiące razy słodsza od cukru, jednak prawie w ogóle nie zawiera kalorii. Mają przyjemny, lekko miętowy smak.
Roślina nadaje się do wiszących pojemników, na balkon i taras, a także jako roślina okrywowa.
Liście lippi świeże lub suszone wykorzystuje się głównie jako naturalny słodzik do deserów i napojów.
Rady ogrodnika:
Lippię możemy uprawiać w mieszkaniu na parapetach, w oranżeriach, szklarniach i w ogrodzie.
Stanowiska powinny być słoneczne lub półcieniste, gleba lekka, przepuszczalna.
Zazwyczaj sadzonki lippi zimujemy w mieszkaniu lub widnej piwnicy, po ustaniu wiosennych przymrozków sadzimy krzewy w ogrodzie.
Jesienią rośliny przycinamy, przesadzamy do donic i umieszczamy w mieszkaniu lub innym pomieszczeniu przeznaczonym do zimowania roślin.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w pojemnikach o średnicy 15 cm.