Aromatyczny i świeży...
Laur - Wawrzyn szlachetny
Laurus nobilis
Był uprawiany już w starożytnej Grecji i Rzymie. W starożytnej Grecji wierzono, iż wawrzyn to boskie drzewko, własność Apollina - stąd wieńce
laurowe dla zwycięzców zawodów olimpijskich.
Występuje w stanie dzikim na obszarze śródziemnomorskim, aż do południowych Alp. Jest również uprawiany w krajach południowej Europy,
Afryce i obu Amerykach.
Suszone liście laurowe znane są jako liście bobkowe. Znjdują zastosowanie jako przyprawa, np. są dodatkiem do przyprawiania zup,
kapust zasmażnych, bigosu, gulaszu, mięs szczególnie wołowiny i dziczyzny oraz wszelkich mrynat.
Liście laurowe zawierają olejki eteryczne, garbniki i związki goryczowe. Mają dobry wpływ na układ pokarmowy, pobudzają apetyt i wspomagają trawienie,
przeciwdziałają wzdęciom.
Rady ogrodnika:
W naszych warunkach klimatycznych może być uprawiany w różnego rodzaju pojemnikach i prowadzony w formie drzewka lub małego krzewu.
Lubi miejsca słoneczne, niezbyt wietrzne.
Wymaga gleby żyznej i przepuszczalnej.
Ponieważ dobrze znosi przycinanie, nadaje się też na bonsai.
Znosi krótkotrwałe spadki temperatury poniżej 0 °C (nawet do -10 °C), jednak dłuższe okresy mrozu są dla niego zabójcze.
Najlepiej zimuje w widnym pomieszczeniu, w temperaturze 2-4 °C, na przykład na werandzie lub w zimnej szklarni.
Przy wyższej temperaturze (10-15 °C) pomieszczenie, w którym stoi powinno być często wietrzone.
Trzeba jednak uważać, żeby roślina nie stała bezpośrednio w zasięgu zimnego powietrza.
Latem może być wystawiany na balkon czy taras, dzięki czemu świeże liście laurowe będą w zasiegu kuchni.
Do suszenia najlepiej zrywać liście latem, kiedy są najbardziej aromatyczne.
W naszej ofercie rośliny o wysokości 20-30 cm ukorzenione w 1,5-litrowych pojemnikach.