O smakowitych owocach...
Morwa czerwona łac. Morus rubra
Ten wartościowy gatunek morwy pochodzi ze wschodnich regionów Ameryki Północnej. W naturalnych warunkach może osiągnąć wysokość nawet do 15 m, ale w naszym klimacie urośnie mniejsza, a jej wysokość nie przekroczy 4 - 5 m.
To odmiana jednopienna, na jednym drzewie znajdują się zarówno męskie jak i żeńskie kwiaty. Pojawiają się one na przełomie maja i czerwca.
Owoce tej odmiany są duże i soczyste, podobne do owoców morwy czarnej, ale zdecydowanie od nich smaczniejsze, dojrzewają w sierpniu. Mają słodko kwaśny smak, można je jeść na świeżo lub wykorzystywać na przetwory. Używane są również do ciast, tart, win i likierów.
Ze względu na niewielkie rozmiary, morwa nadaje się znakomicie do małych ogrodów oraz jako miniaturowe drzewko bonsai, gdyż może być dowolnie formowana. Ponadto morwy można uprawiać jako oryginalny żywopłot - bardzo łatwo się formuje i szybko zagęszcza.
Warto wiedzieć, że... wyciągi z morwy są stosowane w ziołolecznictwie już od dawna, korzenie wykorzystywano w chińskiej medycynie ludowej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu, a liście morwy, zwłaszcza białej odmiany, stanowią jedyny pokarm dla jedwabników. Liście przydają się także do parzenia herbat wspomagających odchudzanie oraz regulujących poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Photo:Famartin, CC BY-SA 4.0
Rady ogrodnika:
Morwa rośnie na prawie każdym gruncie, z wyjątkiem kamienistych i bagiennych, ale preferuje gleby urodzajne, żyzne, bogate w składniki pokarmowe i średnio wilgotne, doskonale czuje się na lessach oraz glebach piaszczystych.
Można przycinać w marcu.
Gatunek jest odporny na mrozy, ale młode sadzonki są wrażliwe i radzę na pierwszą zimę okrywać.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w pojemnikach 2-litrowych, mają wysokość 40-60 cm.
Opracowanie: MB