Samopylna...
Morwa czerwona WELLINGTON Morus rubra
Wartościowa, samopylna dmiana odkryta w Genewie (Nowy Jork) na terenie posiadłości Richarda Wellingtona, wyselekcjonowana ze względu na swój wigor i znaczną wydajność. To bardzo dobra i odporna na zimę odmiana produkcyjna o długich, czarnych owocach i dobrym stosunku słodko-kwaśnym.
Aromatyczna i obficie owocująca już w młodym wieku.
Rodzi dobrej wielkości czarne jagody o cienkim, cylindrycznym kształcie, długości 36 mm i średniej masie 2,80 g, o aromatycznym i słodko-kwaśnym smaku dojrzewające stopniowo w sezonie letnim przez około trzy tygodnie.
Owoce świetnie nadają się spożycia na świeżo oraz na dżem, do ciasta lub innych dań.
Owoce morwy są bardzo bogate w witaminę C i witaminę K, dostarczają żelaza, potasu i manganu, a dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, są doskonałym narzędziem zapobiegającym starzeniu się komórek.
Może być sadzona w pojemnikach i wykorzystana na owocowe żywopłoty. Nadaje się do kompozycji z innymi roślinami o ozdobnych owocach, a także sprawdzi się w zaroślach mieszanych z kwitnącymi krzewami.
Dorasta do około 4 m wysokości.
Taken by Fanghong, CC BY-SA 3.0
Rady ogrodnika:
Posadź na żyznej, dobrze przepuszczalnej glebie w miejscu nasłonecznionym.
Możesz przycinać dowolnie wiosną, np. przycinając o połowę pędy - uzyskasz ładny, zaokrąglony pokrój krzewu.
Chroń tę roślinę w młodych latach przed późnymi wiosennymi przymrozkami!
W naszej ofercie rośliny o wysokości 60-80 cm ukorzenione w 3-litrowych pojemnikach.
Opracowanie: MB