Drzewo wywodzące się z rodziny różowatych, może osiągnąć 3-4 m wysokości. OWOCE - mięsiste pestkowce (100-200g) o kulistym, lub kulisto-spłaszczonym kształcie. Żółta, gładka skórka pokryta jest czerwonym, najczęściej rozmytym rumieńcem. Soczysty, jędrny miąższ może mieć barwę od żółtej po pomarańczową. Jest bardziej zwarty niż u brzoskwini, dzięki czemu łatwiej odchodzi od pestki. Zawiera on liczne składniki odżywcze: wodę, węglowodany, białka, witaminy (B1, B2, PP, C, E, beta-karoten) oraz minerały (sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan). Owoce najczęściej spożywa się na surowo, ale można również robić z nich pyszne przetwory: dżemy, kompoty, susze, likiery, galaretki, soki i inne. Wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast. Nektaryna, w zależności od odmiany, dojrzewa od VII-X.
Rady ogrodnika
Lubi glebę przepuszczalną, żyzną i ciepłą, o pH 6,5-7,0. Nektaryna nie lubi ziem ciężkich, gliniastych lub torfiastych o wysokim poziomie wód gruntowych.
Stanowisko dla nektaryn musi być ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne.
Nektarynę nawozimy tak samo jak inne gatunki drzew pestkowych. Idealne są tu nawozy organiczne (obornik, kompost) oraz nawozy mineralne azotowe, potasowe i fosforowe. Wymaga ona jednak dodatkowej dawki azotu, dlatego na przełomie V i VI nawozimy każde drzewo ok. 0,5kg saletry. W przypadku gleb kwaśnych, co 3-4 lata, powinno się stosować 3-6kg węglanu wapnia pod każde drzewko nektaryny.
Nektaryny przycina się w fazie różowego pąka. Na młodym drzewku należy zostawić główny pęd przewodzący i 2-3 konary. Wzrost przewodnika i najwyższego konara hamuje się krótkim cięciem. Pozostałe konary skraca się bardzo mało, tak aby mogły rosnąć równomiernie z przewodnikiem, który w końcu (krótko przycinany) przestaje nim być, a zamienia się w jeden z konarów. W ten sposób tworzy nam się tzw. korona kotłowa. Cechuje ją pusty środek, dający równomierne oświetlenie liściom i owocom. Cięcie w kolejnych latach ma na celu usuwanie pędów kierujących się do wnętrza korony oraz tych, które mogłyby zacząć rosnąć silniej od innych. Nektaryny przycinamy corocznie skracając do połowy wszystkie jej zeszłoroczne przyrosty. Starsze drzewka odmładzamy obcinając kilka starszych konarów. Zmuszamy w ten sposób nektarynę by wypuściła silniejsze przyrosty, na których wytworzą się kwiaty. Takie cięcie prześwietlające powinno dotyczyć każdej 2-3 letniej gałęzi ze słabszymi pędami.
W naszej ofercie zahartowane drzewka o wysokości około 150 cm ukorzenione w 10-litrowych pojemnikach.
These cookies are necessary for the website to function and cannot be turned off. They are used, for example, to maintain the contents of the user's basket. You can set your browser to block these cookies, but then the website will not function properly. These cookies make it possible to identify e.g. logged in persons.
Always active
Analytical cookies
These cookies allow us to count visits and traffic sources. Thanks to these files, it is known which pages are more popular and how the website visitors navigate. All information these cookies collect is anonymous.
Advertising cookies
Advertising cookies may be used through our site by our advertising partners. They are used to build a profile of your interests based on information about the pages you are viewing, which includes the unique identification of your browser and end device. If you do not allow these cookies, you will still see basic ads in your browser that are not based on your interests.
Our website uses Google services such as Google Analytics and Google Ads. To learn more about how Google uses data from our website, please review Google's privacy policy and terms.
Sending advertising-related data
I agree to send data related to advertising to Google.
Google personalized ads
I agree to the use of personalized ads. These ads are tailored to specific user preferences, behaviors, and characteristics. Google collects data on user activities online, such as searches, visited websites, clicks, and online purchases, to better understand their interests and preferences.