Drzewo wywodzące się z rodziny różowatych, może osiągnąć 3-4 m wysokości. OWOCE - mięsiste pestkowce (100-200g) o kulistym, lub kulisto-spłaszczonym kształcie. Żółta, gładka skórka pokryta jest czerwonym, najczęściej rozmytym rumieńcem. Soczysty, jędrny miąższ może mieć barwę od żółtej po pomarańczową. Jest bardziej zwarty niż u brzoskwini, dzięki czemu łatwiej odchodzi od pestki. Zawiera on liczne składniki odżywcze: wodę, węglowodany, białka, witaminy (B1, B2, PP, C, E, beta-karoten) oraz minerały (sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan). Owoce najczęściej spożywa się na surowo, ale można również robić z nich pyszne przetwory: dżemy, kompoty, susze, likiery, galaretki, soki i inne. Wykorzystuje się je także jako dodatek do ciast. Nektaryna, w zależności od odmiany, dojrzewa od VII-X.
Rady ogrodnika
Lubi glebę przepuszczalną, żyzną i ciepłą, o pH 6,5-7,0. Nektaryna nie lubi ziem ciężkich, gliniastych lub torfiastych o wysokim poziomie wód gruntowych.
Stanowisko dla nektaryn musi być ciepłe, osłonięte od wiatru i słoneczne.
Nektarynę nawozimy tak samo jak inne gatunki drzew pestkowych. Idealne są tu nawozy organiczne (obornik, kompost) oraz nawozy mineralne azotowe, potasowe i fosforowe. Wymaga ona jednak dodatkowej dawki azotu, dlatego na przełomie V i VI nawozimy każde drzewo ok. 0,5kg saletry. W przypadku gleb kwaśnych, co 3-4 lata, powinno się stosować 3-6kg węglanu wapnia pod każde drzewko nektaryny.
Nektaryny przycina się w fazie różowego pąka. Na młodym drzewku należy zostawić główny pęd przewodzący i 2-3 konary. Wzrost przewodnika i najwyższego konara hamuje się krótkim cięciem. Pozostałe konary skraca się bardzo mało, tak aby mogły rosnąć równomiernie z przewodnikiem, który w końcu (krótko przycinany) przestaje nim być, a zamienia się w jeden z konarów. W ten sposób tworzy nam się tzw. korona kotłowa. Cechuje ją pusty środek, dający równomierne oświetlenie liściom i owocom. Cięcie w kolejnych latach ma na celu usuwanie pędów kierujących się do wnętrza korony oraz tych, które mogłyby zacząć rosnąć silniej od innych. Nektaryny przycinamy corocznie skracając do połowy wszystkie jej zeszłoroczne przyrosty. Starsze drzewka odmładzamy obcinając kilka starszych konarów. Zmuszamy w ten sposób nektarynę by wypuściła silniejsze przyrosty, na których wytworzą się kwiaty. Takie cięcie prześwietlające powinno dotyczyć każdej 2-3 letniej gałęzi ze słabszymi pędami.
W naszej ofercie zahartowane drzewka o wysokości około 150 cm ukorzenione w 10-litrowych pojemnikach.
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.
Nasza strona korzysta z usług Google, takich jak Google Analytics i Google Ads. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak Google wykorzystuje dane z naszej strony, zapoznaj się z polityką prywatności i warunkami Google.
Wysyłanie danych związanych z reklamami
Zgadzam się na wysyłanie danych związanych z reklamami do Google.
Reklamy spersonalizowane Google
Zgadzam się na używanie reklam spersonalizowanych. Reklamy te są dostosowywane do konkretnych preferencji, zachowań i cech użytkownika. Google zbiera dane na temat aktywności użytkownika w internecie, takie jak wyszukiwania, przeglądane strony internetowe, kliknięcia i zakupy online, aby lepiej zrozumieć jego zainteresowania i preferencje.