Zioło i roślina lecznicza...
Oregano syn. Lebiodka Pospolita
Origanum vulgare
Nie ma to jak połączyć ładne z pożytecznym i przekształcić słoneczny zakątek ogrodu w idylliczny skarbczyk ziół.
Oregano nie powinno zabraknąć w żadnym ogródku ziołowym, ale można je stosować również jako roślinę okrywową i doniczkową.
Oregano jest wieloletnim, odpornym na chłody ziołem. Ma rozgałęzione łodygi i liście pokryte włoskami. Zioło to kwitnie od lipca do końca września, ma kwiaty fioletowo-różowe. Osiąga wysokość 40-60cm. Jego smak jest ostry z silnym aromatem przypominającym tymianek.
Jest rośliną leczniczą. Oregano pomaga łagodzić wzdęcia oraz stymuluje przepływ żółci. Jako silny antyseptyk, może być stosowane w leczeniu problemów związanych z układem oddechowym np. w leczeniu kaszlu, zapalenia migdałków, zapalenia oskrzeli, w astmie. Oregano może być stosowane na alergie, goraczkę, kamicę żółciową oraz kolkę żółciową i bakteryjne choroby skóry. Rozcieńczony olej z oregano może być stosowany zewnętrznie w czasie bólów zęba jak również na bolące stawy.
Zastosowanie oregano w kuchni: uważa się, że oregano posiada niezwykłe walory smakowe oraz aromatyczne. Zioło to jest stosowane w potrawach z pomidorami, w pizzach, omletach, w potrawach z makaronów, we włoskich sosach, sałatkach, nadaje się do przyprawiania potraw z owoców morza, do tartych serów, warzyw, zup i mięs.
Świeże liście można zbierać przez całe lato aż do jesieni. Do suszenia ścina się pędy kwitnące na szerokość dłoni nad ziemią, wiąże w pęczki i suszy powieszone w ciemnym miejscu. Suszone pędy przechowuje sie w całości i kruszy dopiero przed dodaniem do potrawy, najlepiej w ostatnich 10 minutach gotowania.
Oliwie z oliwek można nadać smak oregano umieszczając w niej kilka młodych gałązek tego zioła.
Oregano ma również dekoracyjny charakter i pasuje do ogródków skalnych, rabat bylinowych w ogrodach naturalnych, japońskich i rustykalnych na słonecznych stanowiskach. Nadaje się także jako roślina okrywowa lub na pachnące obwódki ścieżek i tarasów.
Roślina miododajna !
Suszone kwiaty i pędy można wykorzystywać do suchych bukietów.
Sadzenie i pielęgnacja:
- zioło to preferuje gleby dobrze odwodnione, lekko zasadowe, ubogie,
- należy unikać nadmiaru wilgoci,
- rozwija swój aromat najlepiej w pełnym słońcu,
- młode roślinki powinny być sadzone na wiosnę lub latem w odległości 30 cm od siebie,
- oregano można uprawiać w kulturach mieszanych; jest dobrym partnerem dla marchwi i warzyw kapustnych,
- wskazane jest przycinanie i formowanie w celu utrzymania zwartego, kulistego pokroju krzewinek,
- bylina mrozoodporna.
W naszej ofercie rośliny w pojemnikach 1-litrowych.