Zwany także pekanem...
Orzesznik jadalny Orzesznik pekanowaty
Carya illinoinensis
Długowieczny gatunek drzewa z rodziny orzechowatych. Naturalnie występuje w Ameryce Północnej wzdłuż szerokich dolin rzecznych. W Polsce jest bardzo rzadko spotykane, czasami uprawiane w arboretach, a szkoda, bo jest odporny na nasze warunki klimatyczne, szybko rośnie, daje cień, no i smakowite pekany.
To duże drzewo jest cenione zarówno za wytrzymałość i twardość jego drewna, jak i za jadalne orzechy.
W uprawie rośnie szybko, tworząc luźną koronę i osiągając wysokość około 8 m w ciągu 10-15 lat.
Liście efektowne, długie, z wieloma wąskimi, błyszczącymi, szarozielonymi listkami.
Dekoracyjny jest również pień orzesznika pokryty łuskami szarą korą.
Gatunek jednopienny. Kwiaty drobne, rozdzielnopłciowe. Kwiaty męskie zebrane w kotki, kwiaty żeńskie po kilka w kłosy na szczytach pędów na tym samym drzewie.
Wydłużone owoce - orzechy rosną w wiązkach, są otoczone przez skórzaste łupiny, które rozdzielają się równo na 4 segmenty, kuliste, do 6 cm średnicy. Po odpadnięciu mięsistej okrywy, jądro otoczone jest gładką, błyszczącą skorupą o barwie brązowej z delikatnymi jaśniejszymi smużkami.
Jądro jest jadalne, brązowe, pofałdowane, podobne do jądra orzecha włoskiego, lecz mniej pofałdowane i bardziej wydłużone, uchodzące za jedno z najsmaczniejszych, o wielu walorach odżywczych. Ze względu na skład chemiczny pekany są zalecane przez dietetyków i organizacje konsumenckie. Ponieważ orzechy te są bogatym źródłem witaminy E i przeciwutleniaczy, pomagają zapobiegać chorobom cywilizacyjnym.
Rady ogrodnika:
- odporne na chłód i szybko rosnące drzewa orzesznika preferują osłonięte stanowiska z żyzną, głęboką, wilgotną glebą w regionach z chłodnymi zimami i ciepłymi, wilgotnymi latami,
- lubią miejsca słoneczne i półcieniste,
- są wytrzymałe na mrozy.
W naszej ofercie rośliny o wysokości 40-60 cm ukorzenione w 3-litrowych pojemnikach.
Opracowanie: MB