Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie

Pieprz koreański Zanthoxylum coreanum Żółtodrzew pieprzowy C3/60-100cm

Dostępność:
KOLEKCJA LIMITOWANA
Cena netto: 90,74 zł / szt. 98,00 zł / szt.

 Ciekawostka dla osób lubiących oryginalne zapachy i smaki...
Pieprz koreański

Zanthoxylum coreanum Żółtodrzew Pieprzowy Japoński Pieprz

 To kolczasty, niski krzew pochodzący z terenów Japonii, Korei i Chin. Jego pikantne w smaku łupiny owoców wielkości pieprzu od wieków zajmują ważną pozycję w kuchni japońskiej nosząc nazwę Kona-sanczo. Wykorzystuje się także sezonowo - aromatyczne, młode pędy i listki, a latem jagody do przyprawiania orientalnych potraw.
 Pieprz stanowi ważny element niemal każdej kuchni rejonów zachodniej i południowej Azji dodając unikalnej pieprzowo-cytrynowej pikanterii do różnorodnych, zarówno mięsnych jak i bezmięsnych potraw.


 Roślina ta dosyć często uprawiana jest jako bonsai ze względu na łatwą adaptację do trudnych warunków oraz podatność do karłowacenia.


Z powodzeniem uprawiać można koreański pieprz w mieszkaniu, mając przez cały rok aromatyczne liście na wyciągnięcie ręki.

Już przy delikatnym dotknięciu dowolnej z części roślin - wydziela się aromatyczny, cytrusowy zapach. 

 Przyjemny dla nas zapach, odstrasza jednak komary.



Poniżej kilkuletni okaz rosnący w naszych warunkach klimatycznych.
Uprawiany jako duży krzew bądź forma drzewkowata dorasta do 1-3 m wysokości.


 Kwiaty ma niepozorne, liście złożone.


Rosnąc w ogrodzie, liście przebarwią się na żółto jesienią po czym opadają.


Warto wiedzieć: Tadycyjnie używany w Chinach w prowincji Syczuan do przyprawiania kurczaka i kaczki. Razem z anyżem gwiazdkowym, koprem włoskim, goździkami i cynamonem wchodzi w skład chińskich pięciu przypraw. Używa się go też w japońskiej mieszance siedmiu smaków.
Zastosowanie kulinarne jako przyprawa posiadają zarówno otoczki nasion Z. piperitum jak i liście, a nawet całe młode pędy rośliny.
Jako, że swój aromat łupinki te zawdzięczają przede wszystkim  zawartości olejków eterycznych, należy dodawać je do potraw w końcowej fazie gotowania. Zielone części rośliny są łagodniejsze od owocni Japońskiego pieprzu. Można je suszyć i drobno mielić albo używać samych świeżych listeczków oddzielonych od kolczastych pędów oraz łodyżek liściowych.

Ma również zastosowanie w medycynie chińskiej. Otoczki nasion Zanthoxylum piperitum zawierają min.: geraniol, linalool, cineol i citronellal. Działają one przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, moczopędnie, wspomagają trawienie i usuwanie gazów z organizmu, wzmacniają organizm i pomagają w walce z przeziębieniem.


Rady ogrodnika:

Żółtodrzew pieprzowy może być sadzony w ogrodach. Trzeba jednak zadbać o zabezpieczenie go przed mrozami przez kilka pierwszych lat i najlepiej jest posadzić go w osłoniętym miejscu. Młode rośliny okryte agrowłókniną wytrzymują mrozy do -28'C - przetestowaliśmy.

 Jeśli chodzi o glebę to urośnie on właściwie na każdej, lubi wilgoć, ale nie zniesie terenów podmokłych.

Wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego.

 

W naszej ofercie rośliny o wysokości ok.60-100 cm ukorzenione w 3-litrowych pojemnikach.
Roślina bardzo rzadko spotykana, trudna do zdobycia.