Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

728322192

Pigwa wielkoowocowa PORTUGAL Cydonia oblonga C5/100-140cm *TL

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
Cena netto: 81,48 zł / szt. 88,00 zł / szt.
Gruszkowata... 
Pigwa wielkoowocowa PORTUGAL
Cydonia oblonga

 Wartościowa odmiana charakteryzująca się silnym wzrostem i wysokim plonem żółtych owoców w kształcie gruszki.
Jest samopylna.
 
 
To niewielkie drzewo dorastające do 3-5 m wysokości, o cienkiej, łuszczącej się korze.
Kwiaty bardzo urodziwe: pojedyncze, duże, różowe, na krótkich, pokrytych kutnerem szypułkach.
Cytrynowożółte, jadalne owoce pigwy pospolitej przypominają duże, zaokrąglone gruszki. Są bardzo bogate w różne składniki organiczne i mineralne. Wyróżniają się największą ilością mikro i makroelementów. Zawierają także dużo pektyn. Znane są z właściwości leczniczych. Mają twardy, mało soczysty miąższ, cierpki ale niezwykle aromatyczny z komórkami kamiennymi jak u gruszek. Dojrzewają od sierpnia.
 
 
Zerwanych owoców nie spożywa się od razu, najlepsze są po "uleżeniu". Układa się je w skrzynki i przechowuje w chłodnym pomieszczeniu (w temperaturze 2 - 5°C). Podczas przechowywania owoce dojrzewają, poprawia się ich smak i aromat, zwiększa się zawartość cukrów i kwasów, znika ich cierpki smak, miąższ jest mniej twardy. Zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C. Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak.
Ze świeżych owoców pigwy przygotowuje się napoje dietetyczne, kompoty, dżemy, konfitury i galaretki. Można je też piec i gotować, rzadko natomiast spożywa się je w stanie świeżym.
Sok z pigwy jest wykorzystywany do produkcji konfitur, galaretek i różnorakich
wyrobów cukierniczych.
 
Ze względu na aromat - ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, alkoholowe nalewki, które dodatnio działają na serce, obniżają
 ciśnienie krwi i osłabiają skurcze mięśni gładkich jelit.
Oprócz zastosowania w kuchni, owoce pigwy mają rów­nież zastosowanie w lecznictwie. Z suszonych owoców pigwy przygotowuje się śluzowate odwary zalecane w schorzeniach żołądka, stanach zapalnych dróg oddechowych,  a zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.
 
 

Uprawiana także jako roślina ozdobna w ogrodach botanicznych. Wyróżnia się
 bowiem bardzo dużymi kwiatami, które na tle ciemnozielonych liści stanowią
 niewątpliwie element dekoracyjny. Jednocześnie kwitnie bardzo późno w czasie
 gdy większość drzew owocowych ma kwitnienie dawno za sobą,  bo na przełomie
 maja i czerwca. Późnym latem i jesienią elementem dekoracyjnym są duże,
 cytrynowożółte owoce.
Również ciemnozielone liście i pokrój roślin wyróżniają pigwę spośród innych drzew owocowych.
Z pigwy można założyć luźny dekoracyjny żywopłot. W tym celu drzewka należy posadzić w rzędzie co około 60 cm i ciąć corocznie, jak przy formowaniu korony osiowej jabłoni. W takiej formie pigwa nieco słabiej owocuje, ale tworzy oryginalny żywopłot już w ciągu 2 - 3 lat. 
Polecana na działki i do ogrodów przydomowych w zacisznych siedliskach. Wykorzystywana bywa do formowania bonsai.
 
 
Rady ogrodnika:
 
 Najlepiej rośnie pigwa na glebach zalewanych, zasobnych w składniki
 pokarmowe, żyznej i próchnicznej,  ciepłej, o lekko kwaśnym odczynie i zasobnej
 w wodę (gdyż ma krótki system korzeniowy).
Wymaga również osłoniętego stanowiska w którym mniejsze jest  prawdopodobieństwo jej przemarznięcia.
 
 
W naszej ofercie drzewka o wysokości ok. 100-140 cm w 5-litrowych pojemnikach.