Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

728322192

Pomidor drzewiasty in.Tamarillo Cyphomandra betacea /C2,5 *B

Dostępność:

Drzewko pomidorowe...

Pomidor drzewiasty in.Tamarillo

Cyphomandra betacea

Pomidor drzewiasty znany również pod nazwą Tamarillo, jest wiecznie zielonym drzewkiem naturalnie występującym w tropikalnych rejonach Ameryki Południowej, dorastającym do 3-5 metrów wysokości. 

Ciekawostka botaniczna, w uprawie u nas jeszcze rzadko spotykana.

Kwiaty tamarillo mają barwę białą, są pachnące i przyciągają owady; w sprzyjających warunkach rośliny kwitną intensywnie, zawiązując dużo owoców. 

Owoce są jadalne, przypominające kształtem i smakiem pomidora, o wielkości do 8 cm, w czerwonym kolorze i z galaretowatym miąższem o przyjemnym zapachu.

Tamarillo, jak inne owoce egzotyczne, jest bogaty w wiele składników odżywczych. Wyróżnia się niską kalorycznością – ok. 35 kcal w 100 g. To owoc zdrowy i smaczny, zawierający sporo mikroelementów: potas, witaminy A, C, E i z grupy B, a także wapń, magnez i żelazo.

 Jako jedna z niewielu roślin może być traktowana zarówno jako owoc, jak i warzywo.

Owoce cyfomandry można spożywać na świeżo, dodawać do sałatek warzywnych i owocowych. Z niedojrzałych owoców o ostrym, cierpkim smaku, przyrządza się w Indonezji zawiesiste sosy, podobne do keczupu, mocno przyprawione chili. 

W naszych warunkach klimatycznych nadaje się do uprawy w pojemnikach, które od wiosny do jesieni można wystawiać na zewnątrz do ogrodu, na taras lub balkon.

To gatunek o niewielkich wymaganiach, w uprawie domowej owocuje już w 2 roku.

Szczyt produkcji osiągany jest po 4 latach, a długość życia drzewka wynosi około 12 lat.

Photo;Agnieszka Kwiecień, Nova, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Rady ogrodnika:

Ponieważ cyfomandra grubolistna jest rośliną tropikalną, ma wysokie wymagania cieplne.

Najkorzystniejsze dla jej wzrostu są temperatury oscylujące w zakresie 15-20°C. Temperatura poniżej 5°C hamuje wzrost roślin, zaś poniżej -2°C powoduje ich zamieranie. Jest to płytko korzeniąca się roślina, więc preferuje wilgotną, ale nie mokrą glebę.

Najlepiej rośnie na glebach próchniczych, żyznych, przepuszczalnych, o pH od 5-8,5.

Niewielkie przycinanie po owocowaniu i uszczykiwanie wierzchołków - stymuluje rozkrzewianie i uzyskiwanie krzaczastej formy. Zabieg ten jest ważny, bo owoce tworzą się jedynie na tegorocznych pędach.

Zimować należy w pomieszczeniach o dodatniej temperaturze.

 

W naszej ofercie sadzonki  o wysokości 10 - 20 cm ukorzenione w pojemnikach 2,5-litrowych.