Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

Porzeczka czarna wielkoowocowa KRZACZASTA C3/owocująca

Dostępność:
KOLEKCJA LIMITOWANA
Cena netto: 6,48 zł / szt. 7,00 zł / szt.

Niezwykle aromatyczna...

Porzeczka czarna wielkoowocowa forma KRZACZASTA

Odmiana o silnym wzroście, sztywnych pędach i zwartym, kulistym pokroju. Dorasta do około 1m wysokości i podobnej szerokości.

Owocuje bardzo obficie.

Grona średniej długości, jagody aromatyczne, duże, czarne, błyszczące.

Zbiór w połowie lipca.

Zarośla porzeczkowe mogą pełnić funkcje osłonowe. Krzewy można sadzić nawet pod ogrodzeniem.

Ciekawostka: Owoce porzeczki czarnej są bardzo bogate w witaminy, wapń i żelazo. Mają właściwości lecznicze. W leczeniu czarną porzeczką wykorzystuje się zarówno świeże owoce jak i liście. Owoce stosowane są przy chorobach reumatycznych, gośćcu, biegunkach, zaburzeniach wątroby, wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Natomiast napary z liści przyspieszają wydalanie toksyn i regulują pracę nerek. Czarna porzeczka jest również stosowana w łagodzeniu objawów anginy, chronicznego kaszlu, a także wzmacnia i pobudza do działania nasz układ odpornościowy.

Warunki uprawy:

- lubi miejsca słoneczne i półcieniste,

- podłoże żyzne, wilgotne,

- sadzić 5-10cm głębiej niż rosły w doniczce,

- pierwszej wiosny po posadzeniu pędy należy skrócić o połowę,

- u starszych krzewów po zbiorach owoców można wykonywać cięcie odmładzające wycinając pędy najstarsze, słabe lub rosnące do środka krzewu, zostawiać 8-10 młodych, silnych pędów,

- ściółkować kompostem na zimę,

- odmiana bardzo odporna na mróz.

 

Przepis na pyszne porzeczki - idealne do deserów:

Sposób przygotowania:
Aromatyczne suche porzeczki wsypuje się do miski: ważne, by miska nie była aluminiowa, a emaliowana!
Pierwszą warstwę porzeczek zasypuje się cukrem, a następnie narzuca się kolejną warstwę owoców. I tak powtarza się kilka kolejnych warstw, po czym całość odstawia.
Już następnego dnia owoce będą skąpane w pysznym soku, ale się nie rozpadną. Cały cukier powinien się rozpuścić.
Nie dodając już cukru ani wody, przekładamy porzeczki z częścią soku do czystego słoika. Pamiętajmy, aby było więcej owoców niż soku. Powinien on sięgać nie więcej niż do 3/4 wysokości słoika.
Tak przygotowane słoiki gotujemy przez 15 minut.
Po ich ostygnięciu sprawdzamy nakrętkę – wieczko powinno być wklęsłe, do tego stukając w nią nie powinniśmy słyszeć charakterystycznego „pustego” odgłosu.
Gdy po całej pracy pozostanie nam jeszcze sok, można go również spasteryzować lub spożytkować na bieżąco.
 Polecamy te porzeczki zwłaszcza jako dodatek do budyniu waniliowego lub śmietankowego.
W ten sposób można przygotować wszystkie owoce miękkie: czarne i czerwone porzeczki, rokitnik, jeżyny, a także truskawki.

 

W naszej ofercie 3-letnie, owocujące sadzonki ukorzenione w doniczkach 3-litrowych; mają wysokość ok. 50 cm.