Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

32 20 10 563

Rokitnik wąskolistny Hippophae rhamnoides C2-C3/40-60cm

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
Cena netto: 14,81 zł / szt. 16,00 zł / szt.

Leczy i dekoruje...

Rokitnik wąskolistny

 Hippophae rhamnoides

Rokitnik jest niewymagającym, dekoracyjnym krzewem lub niskim drzewkiem.

 Przetrwa na suchych, podmokłych, kamienistych i nawet zasolonych glebach, nad morzem i przy drodze.

Rośnie powoli, osiąga wysokość od 3 do 6 metrów.

 Młode pędy rokitnika są zakończone ostrymi cierniami.

Kora na pniu i gałęziach jest podłużnie pękająca, zwykle ciemnobrunatna w różnych odcieniach.

Ma niezwykle ozdobne, długie, srebrzyste listki i może w suchych miejscach zastąpić wierzbę jako roślina do mieszanych i krzewiastych rabat.

Komponuje się z kwiatami białymi lub w zimnych barwach i nadaje się na naturalną podporę dla powojników i winników. Efektownie prezentuje się w naturalnych partiach ogrodu. Kwiaty ma niewidoczne, ale żeńskie rośliny zapylone przez męskie zachwycają gronami pomarańczowych, jadalnych, pełnych witamin jagód, które wiszą przez całą zimę i są przysmakiem dla ptaków.

 Urodę rokitnika podkreślają zimowe owoce lub jesienne ubarwienie krzewów o purpurowych liściach, które komponują się kolorystycznie ze srebrnym listowiem rokitnika takie jak: berberys, ognik, świdośliwa, trzmielina, perukowiec i rosa rugosa.

Jest szeroko stosowany do zadrzewienia gleb suchych, piaszczystych, hałd i innych nieużytków poprzemysłowych. Wspaniale nadaje się na kolorowe  żywopłoty obronne - naturalne albo strzyżone.




Oprócz walorów ozdobnych, rokitnik ma również niezwykłe wartości lecznicze.

Lecznicze zastosowanie rokitnika ma długie tradycje.

Wodne wyciągi z owoców i liści rokitnika były szeroko stosowane w medycynie starożytnej do leczenia chronicznych chorób żołądka, w kroplach na serce, schorzeniach wątroby, dróg oddechowych, w gośćcu oraz najczęściej przy ropnych porażeniach skóry.

Dzisiaj olej rokitnikowy - produkowany w wielu krajach - stosowany jest w medycynie współczesnej do leczenia oparzeń, odmrożeń, odleżyn, gruźlicy  skóry, egzemy oraz uszkodzeń skóry i błon śluzowych przez promieniowanie radioaktywne.


W kosmetyce rokitnik również znalazł uzasadnione zastosowanie. Jego składniki wykorzystuje się w pielęgnacji cery zniszczonej, przesuszonej, łuszczącej się, ze  zmarszczkami, wymagającej regeneracji, podrażnionej np. opalaniem, jak również cery naczynkowej i z trądzikiem różowatym.

Jest on zaliczany do składników p/zmarszczkowych, często stosowanych w produktach dla cer dojrzałych.


Surowcem wykorzystywanym w celach leczniczych są owoce, a także pestki rokitnika - to prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Wśród nich są  witaminy z grupy B, witamina E, F, K, P, kwas foliowy, karotenoidy, czyli prowitamina A, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, sterydy, cukry, kwasy  organiczne, oraz makro i mikroelementy takie jak żelazo, bor, mangan i inne.

 Pestki zawierają olej, który ma wysoką wartość odżywczą, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe.

Przetwory z rokitnika są bardzo dobrym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C. Stosuje się je w profilaktyce i leczeniu infekcji bakteryjnych i wirusowych, stanów zapalnych, osłabieniach, odporności i biegunkach. Olej z owoców rokitnika goi oparzenia, odleżyny, leczy stany zapalne narządów rodnych oraz uszkodzenia i choroby skóry.

Z owoców można wytwarzać dżemy, soki, przeciery.

Zawiera dużo pektyn, powodujących żelowanie przetworów.

Ciekawostka:  podczas gotowania witamina C nie ulega rozkładowi, gdyż rokitnik nie posiada enzymu - askorbinazy - rozkładającego tę witaminę.


Sekrety uprawy:

- krzew bardzo łatwy w uprawie,

- lubi stanowiska o pełnym nasłonecznieniu,

- znosi słabe zasolenie gleby, bardzo dobrze rośnie na glebach wapiennych, suchych i kamienistych,

- bardzo dobrze znosi przycinanie i formowanie, można prowadzić w formie małego drzewka lub krzewu,

- najlepiej posadzić przynajmniej dwa egzemplarze w celu wzajemnego zapylania i obfitego owocowania,

- całkowicie mrozoodporny.

 

W naszej ofercie rośliny ukorzenione w pojemnikach 2-3-litrowych. Mają wysokość 30-50 cm.