Basket_selected
Koszyk jest pusty

Kategorie


Złóż zamówienie telefonicznie:

728322192

Santolina cyprysikowata Santolina chamaecyparissus /C1,5 *K13

Dostępność:
JEST DOSTĘPNA
Cena netto: 16,67 zł 18,00 zł

Srebrzyste poduchy...

Santolina cyprysikowata

Santolina chamaecyparissus

Ten aromatyczny, zimozielony półkrzew o szerokorozłożystym pokroju występuje w warunkach naturalnych na terenach nadmorskich Morza Śródziemnego.

Roślina tworzy zwarte, kuliste kępy, dorastające do 20-40 cm wysokości i 60-80 cm szerokości.

 Posiada wzniesione, rozgałęzione łodyżki drewniejące w dolnej części, na których osadzone są grzebieniasto-pierzaste listki o niezwykle silnym aromacie i srebrzystym wybarwieniu.

Kwitnie od czerwca do sierpnia. Wówczas zakończenia wzniesionych pędów udekorowane są jaskrawożółtymi, kulistymi główkami kwiatostanowymi mocno kontrastującymi ze srebrzystym listowiem.

Roślina prezentuje się zjawiskowo, jej zaokrąglone, srebrzysto-niebieskie kępy stanowią ozdobę słonecznych miejsc w ogrodzie, np. skalniaków, murków, czy obwódek rabat.

Dobrze komponuje się z niskimi trawami o kontrastowym zabarwieniu źdźbeł, np. Seslerią jesienną.

To doskonała propozycja do ogrodów śródziemnomorskich, preriowych, nowoczesnych, a także do donic. 

Photo:Stan Shebs, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Rady ogrodnika:

Łatwa w uprawie i niezwykle odporna na susze, choroby, szkodniki.

Bardzo dobrze znosi cięcie i formowanie. Wiosną krzewinkę należy przyciąć na wysokość około 10-15 cm, aby zachowała kulisty pokrój.

Lubi miejsca ciepłe, słoneczne i zaciszne.

Gleba powinna być umiarkowanie wilgotna i co istotne - przepuszczalna.

Roślina wymaga odpowiedniego zabezpieczenia na zimę, zwłaszcza w chłodniejszych rejonach Polski oraz w przypadku bezśnieżnych zim; warto ją okryć włókniną.

Santoliny uprawiane w pojemnikach przechowywać zimą w nieogrzewanych pomieszczeniach. 

 

W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 1,5-litrowych pojemnikach.

Poniżej przykładowa sadzonka latem.