Jadalny...
Szczawik bulwiasty
Oxalis tuberosa
Uważa się, iż pochodzi z północnej części Andów, gdzie występuje na wysokościach 2800 - 4200 metrów.
Jest drugą, po ziemniaku, najważniejszą rośliną uprawianą w chłodniejszych rejonach Ameryki Południowej ze względu na jadalne bulwy.
Bulwy średnicy około 5 cm mogą być kuliste lub podłużne, mogą różnic się barwą, od białej do żółtej lub różowej, czasem z ciemniejszym żyłkowaniem.
Bulwy można spożywać ugotowane lub świeże. Są bogatym źródłem węglowodanów, minerałów i białka - coś pysznego dla wegan.
Photo:Laurenjm, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Liście, kwiaty i młode pędy mogą być również spożywane jako zielone warzywo. Dojrzałe łodygi można stosować podobnie jak rabarbar.
Photo:Dinkum, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Nad powierzchnią gruntu tworzy plątaninę wiotkich pędów z zielonymi, trójlistkowymi liśćmi, drobne kwiaty mają żółtą barwę.
To wieloletnia roślina zielna wyrastająca na wysokość około 40 cm.
Bulwy zbiera się jesienią, po przymrozkach.
Photo:Nzfauna, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Sadzić należy na stanowiskach słonecznych lub częściowo zacienionych w przepuszczalnym, umiarkowanie nawadnianym podłożu.
Toleruje ubogie gleby.
Wskazane jest ściółkowanie.
Roślina prawie całkowicie mrozoodporna, na zimę można dać grubszą warstwę ściółki, np. z liści.
Można uprawiać też w dużych pojemnikach.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 0,5-litrowych pojemnikach.